Előző írásomban a grafikusok bérezését illetve díjszabását befolyásoló tényezőket vettem kicsit górcső alá a teljesség igénye nélkül, most pedig szétnézünk egy kicsit, mennyire is becsülik meg egy grafikus munkáját.

 

„Hardcore” tabu téma

 

Mint a legtöbb szakmában, a grafikusi körökben is tabu témának számítanak a havi „apanázsok”, több okból is kifolyólag. Valahol érthető is a dolog, hiszen azért nem túl etikus más zsebében vájkálni. Én most mégis megteszem, előre is bocsi ezért.

Egyrészről azért is érdekes a téma, mert bár a bejelentett jogviszonnyal rendelkező munkatársak, illetve a legálisan működő grafikusok bevételeit papírok garmadája bizonyítja, ám a feketén dolgozó „kollégák” tevékenysége már korántsem ilyen tiszta, utóbbiak – a saját szemszögükből – joggal tartózkodnak mindenféle beérkezett jövedelem nagydobra verésétől.

Értékelendő ugyanakkor a tény, hogy léteznek olyan statisztikák (és weboldalak), amik mégis valamelyest betekintést nyújtanak ilyen jellegű adatokba, ami azért is jó dolog, mert az éppen a szárnyukat bontogató grafikus-palánták legalább tisztában lehetnek, mire is számítsanak, ha a tehetségük nyomásának engedve ezt a pályát választják. Másrészről azért is érdemes képben lenni (főleg szakmai berkeken belül) a fizetésekről, mert így a már grafikusként dolgozók tudnak mihez viszonyítani, hogy vajon ők mennyire vannak megfizetve a szakma átlagához képest.

 

Alkalmazott vs. szabadúszó problémakör

 

Általánosságban elmondható, hogy míg változatlanul sokan dolgoznak a szakmában cégeknél, addig szintén elég tetemes azoknak a száma, akik szabadúszóként vannak a pályán. Ez kicsit bonyolítja a számolást, illetve az is „bekavar”, hogy annyira szerteágazó a grafikus szakma, hogy ember legyen a talpán, aki átlagot tud számítani a sokféle tevékenység fizetési adatai alapján.

Más ui egy reklámgrafikus fizetése, más egy karikaturista fizetése, más egy illusztrátor fizetése és megint más egy webdizájner fizetése. És még sokáig lehetne sorolni, hogy mennyiféle grafikus létezik, mind-mind más fizetéssel, jövedelemmel.

Az is árnyaltabbá teszi a helyzetet, hogy míg egy alkalmazott fizetése jobbára fixnek tekinthető, addig egy szabadúszóként ténykedő vállalkozó fizetése már komolyan hektikus lehet, sőt az is az esetek többségében.

 

Mit mondanak a számok?

 

Azaz akkor most már beszéljenek a tények! Nézzünk először egy bejelentett munkaviszonnyal rendelkező grafikust, tehát aki cégnél, vállalkozónál áll alkalmazásban. És hogy egyszerűbb legyen a dolog, legyen alanyunk egy „átlag-mezei” reklámgrafikus.

Ezek alapján:

- gyakornokként bruttó „örülj, hogy szorítunk neked helyet” Ft a „fizetés”, egyes helyeken fizetnek is azért valamennyit, de hallani lehetett olyanról is, amikor kb 80.000-et kapott kézhez az illető
- pályakezdőként (nem gyakornok) br. 150-200.000 Ft
- 1-2 év tapasztalattal kb. br. 210.000 Ft
- 3-5 év tapasztalattal kb. br. 240.000 Ft
- 6-10 év tapasztalattal kb. br. 260.000 Ft
- több mint 10 év tapasztalattal kb. br. 270.000 Ft a várható fizetés.

 

Általánosságban tehát igaz, hogy néhány éves gyakorlattal ma br. 250-260.000 Ft körül keres egy „átlag” grafikus. Ugyanakkor a szomszédaink közül több országban is valamelyest több pénzt vihet haza, átszámolva forintba pl Szlovákiában ugyanezért a pozícióért br. 280.000 Ft-nak, Csehországban pedig br. 310.000 Ft-nak megfelelő összeget.

Nem utolsó dolog, hogy a fizetést (szerencsésebb esetben) korrigálhatja egy sor „apróbb” dolog, mint pl van-e felsőfokú végzettség, illetve mekkora szakmai tapasztalattal (nem évekkel) rendelkezik, de akár a nyelvtudás is segíthet feljebb tornászni a fizut, ha pl külföldi ügyfelekkel is tudja tartani a kapcsolatot. Ezek akár 10-50.000 Ft-tal is emelhetnek a jövedelmen. Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik, hogy olyannyira sok grafikus „éhezik” ebben az országban, hogy nem feltétlenül van alku pozicióban, aki magasabb fizetésért lobbizik.

 

Szabadúszók fizetése

 

A szabadúszó röviden és tömören azt jelenti, hogy szabadúszóként olyanra vállalkozik az ember, amire a legtöbb ép eszű társa nem, szóval nagyon bátor az (vagy vakmerő?), aki a semmibe kapaszkodva indul el ezen a pályán. Magam is szabadúszó vagyok, ezért is merem így cifrázni, és bocsi a többi hasonszőrű kollégától.

Nagy előnye annak, ha szabadúszó valaki, hogy nincs aki ugráltassa, parancsolgasson, netalán a szőnyeg szélére állítsa. És egyben ez is a hátránya, ui a kellő alázatot a saját maga kárán kell tudni elsajátítani, különben tényleg az éhező grafikusok kasztját fogja gyarapítani.

Másik nagy előnye a szabadúszóságnak, hogy bár benne van a 0 (nulla) bevétel lehetősége is, de ugyanakkor az átlagnál jóval nagyobbé is. Magyarán szólva: amennyit beleteszel a „vállalkozásodba”, kb annyit is tudsz kivenni belőle, ergo ha sok energiát fektetsz bele, akkor jó eséllyel meg is tudsz élni belőle. Kicsit kiábrándító, hogy az energia mellett pénzt is bele kell tenni.

Előny továbbá az a sok idő, amit saját magának oszt be az ember, és megint csak: ugyanez lehet hátrány is, mivel az emberek többsége képtelen jól beosztani az idejét. A nem kellőképpen menedzselt időbeosztás pedig szintén lenullázhatja a szabadúszót, ahogy az idővel való jó gazdálkodás határtalan szabadságot is tud adni.

Tulajdonképpen már meg is válaszoltam, mennyit lehet keresni szabadúszóként: 0-tól a csillagos égig, ahogy mondani szokták. Jelen írás szerzője a 0-val már találkozott, de a csillagos eget csak mint teljes valójában szoktam látni, számszerűleg még nem… de benne van a pakliban 🙂
Viszont elmondható, hogy kellő idő és energia ráfordításával meg lehet élni szabadúszóként is, és hasonló bevételeket lehet elérni minimum, mint az alkalmazott kollegák.

Természetesen elég nagy a szórás szabadúszó és szabadúszó között is. Maga a szabadúszó-lét kb 8-10 évvel ezelőtt vált trendivé, főleg a nagy amerikai freelancer-bumm óta. A képügynökségek megjelenését követően világszerte megjelentek a freelancer-ek (szabadúszók), akik között vannak néhány dolláros jövedelemmel bíró grafikusok, de ugyanakkor a több ezer dolláros „forgalmat” lebonyolítók is megtalálhatók köztük. Kis hazánkban a többség néhány ezer (esetleg tízezer) forintnak megfelelő jövedelmet kap kézhez ilyen jellegű bedolgozások által, ugyanakkor vannak néhányan, akik ebből meg is tudnak élni.

 

Mennyit ér a grafikusi munka?

 

Felvetődik a kérdés, hogy akkor mennyit is ér a munkánk? És most vegyük ki a képből az alkalmazottakat (hacsak nem fusiznak munka után), és számoljunk most kizárólag a vállalkozó grafikusokkal.

Merthogy ha megbíz valaki egy grafikust egy munka elkészítésével, akkor egy fura helyzet szokott elő állni. A megrendelő bizalmat szavaz grafikusunknak, azaz értékesnek tartja őt, mivel rábízott egy projektet. Aztán a történet sokszor úgy folytatódik, hogy amikor meglátja az árajánlatot, elhúzza a száját, és máris nem kezdi el annyira értékelni a megbízottját.

Hogy is van ez? Értékellek, mert jól dolgozol a porfóliód alapján, azután hirtelen már nem leszel értékes nekem, mert olyan számokat tolsz elém, amik nem tetszenek? Sajnálatos módon ma az a helyzet, hogy sok kolléga kénytelen levinni az árait jóval a piaci ár alá, hogy elnyerjen egy-egy megrendelést.

Pedig a múltkor már említett és senki által sem használt központi ártáblázat jóval magasabbra teszi a lécet árképzés tekintetében. Az elvégzendő munkák egy jelentős hányadával ugyanakkor a megbízott grafikusok pedig olyan időtálló értékeket adnak megbízóiknak, amiknek az ellenszolgáltatásai hosszú távon elenyészőek a munkák hozzáadott értékeivel szemben. Sajnos ez az, amit nagyon sok megrendelő nem tart szem előtt, nem hosszabb távlatokban gondolkodik.

És ha ilyen szemszögből nézzük, akkor a legtöbb szolgáltatás, amit egy grafikus nyújt a megrendelőknek, nemhogy túlárazott, de inkább a pici ár és érték alatt van jóval. És akkor el is érkeztünk egy megint csak nagy port felkavaró témához: mennyibe kerülnek az egyes grafikusi szolgáltatások? De ez már egy következő cikkben lesz kifejtve.

 

Kíváncsi vagyok a Te véleményedre is!

_


 

 

Ha érdekesnek, illetve értékesnek 🙂 találtad a bejegyzést, ne felejtsd el lájkolni és megosztani! Köszönöm!

Szép napot!

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..