3 lépés,

hogy

PROFI

rajzoló legyél

és megélj belőle!

Manapság különösen fontos, hogy a jók között is a legjobbak legyünk. Olyanok, akik elismertek a szakmában, és bőven meg is élünk a munkánkból.

Mielőtt azonban megmutatom a 3 fő lépést, amik által a legjobb lehetsz, előtte hadd osszak meg Veled egy kis történetet.

Kb 20 éve annak, hogy kikerülve az egyetemről belecsöppentem a nagybetűs életbe. Nem tudtam, mihez kezdjek, és mivel elegem is lett a Zh-k, a kollokviumok és szigorlatok agyfagyasztó világából, az volt bennem, hogy mindegy mit, csak valami mást csináljak. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy a Pólus Center folyosóin cirkálok, napi 12 órában, egy kiábrándítóan ingerszegény egyenruhában – biztonsági őrként.

A helyzet onnantól érdekes, hogy pár hónappal korábban egy ismert magazin grafikákat rendelt tőlem a következő számuk novelláihoz. Engem is meglepett a felkérés, hiszen kb az utcáról estem be hozzájuk, de annál jobban örültem a megbízásnak!

Így miközben felettébb ötlethiányos egyenruhámban róttam a köröket a Pólus Center folyosóin, egyre azon kattogott az agyam, mikor jelenik már meg az újság, benne a rajzaimmal?

Egy örökkévalóságnak tűnt kivárni a magazin megjelenését, de egyszer csak  ott volt az újságos standon kirakva… benne a saját rajzaimmal! Rendkívül örültem neki, többször is végiglapoztam, alig hittem el, hogy valóban leközölték őket… majd visszaadtam az újságosnak és folytattam az unalmas köröket a Pólus-ban.

Nem felejtem el azt a pillanatot, amikor hazafelé a buszon mélyen elgondolkodtam. Késő este volt, talán az utolsó járat aznap. Szétnéztem a buszon, az a pár utas aki velem együtt rázkódott, mind életunt, meggyötört tekintettel bámultak maguk elé. Elgondolkodtam: mit keresek én itt? A rajzaim épp most jelentek meg egy nívós magazin hasábjain, és ki tudja, hány ember látja őket a napokban? Én pedig napi 12 órában járkálok fel s alá, és mindeközben elherdálom a rajztudásomat, és legfőképp nem azzal foglalkozom, amivel szeretnék? Komolyan, csak ennyi lenne ez az egész…?

Nem sokáig maradtam azon a munkahelyen: rájöttem, hogy nem nekem találták ki.

Nekem egész más az utam.

Hogy micsoda? Hát a RAJZOLÁS!

Hogyan fogok belőle megélni? Fogalmam sem volt róla.

De akkor is csinálnom kell, nem szabad feladnom, nekem igenis rajzolnom kell!

Mert megéri...

Azóta sok év telt el, de egyet elmondhatok: egyáltalán nem bántam meg. Tudod miért? Mert rájöttem, hogy miért éri meg csinálni.

Évek óta rajzolok egy alapítványnak, akik gyerekeknek tartanak bábelőadásokat óvodákban és iskolákban. A jót közvetítik nekik ebben a zavaros világban. Az én feladatom, hogy a bábelőadások történetei alapján megrajzoljam azok képregényes változatait, amit aztán egy kis újságban az előadások végén meg is kapnak a gyerekek.

Egyik bábelőadásra én is elmentem. A gyerekzsivaj fülsiketítő volt, izegtek-mozogtak, éppen csak nem szedték szét a termet. Aztán  elkezdődött az előadás. Felgyúltak a fények, előjöttek a bábok, díszes jelmezek, mögöttük színpompás csili-vili díszlet… és a gyerekek tátott szájjal és csillogó szemekkel egy pisszenés nélkül csodálták, ami előttük történik. A bábok minden rezdülése az arcukra volt írva és persze a szemeikbe, azokba a nagy ártatlan, őszinte szemekbe…

Akkor értettem meg: ez az, igen, ez az, amiért érdemes csinálnom, hogy van értelme az egésznek, azokért a szemekért megéri rajzolni, nekik rajzolni. Akkor és ott rádobbant erre a szívem: több tízezer kisgyerek, több tízezer szempár fürkészi majd a rajzaimat, amik alapján eszükbe jut majd az előadás. Na, ezért érdemes!

És Te?

Most hadd álljak meg kicsit hogy megkérdezzem Tőled: neked mi az, amire rádobban a szíved? Mi az, ami vonz, ami nem enged és amire azt tudod mondani: na ezért megérné? Nem muszáj, hogy olyan legyen, mint nekem, egészen más cél is lehet neked. De vajon mi az? Ha lenne rá lehetőséged, és nem a körülményekre, és minden egyébre néznél, akkor mi az, amivel úgy igazából foglalkozni szeretnél?

Őszintén… mi lenne az…?

Alakul már?

Talán már kezded érteni, hogy mi az egyik dolog, ami téged igazán jó rajzossá tehet. Igen, ha van egy KONKRÉT CÉLod, ha van valami a szívedben, amiért megéri tenni, megéri áldozatot hozni, amire rádobban a szíved, amiért mindent beleadsz…

Amikor biztonsági őrként róttam a köröket, volt időm gondolkodni, mit lenne jó csinálni, mivel foglalkozni, miben lehet pénz stb. Álmodoztam, volt rá időm: napi 12 óra. Bizonyos fokig jó dolog az álmodozás, csak az a baj van vele, hogy nem visz téged előre. Akkor én döntöttem és Neked is el kell döntened: álmodozó akarsz maradni vagy álmodó lenni? Ha az előbbi, hát hajrá, bár sok értelme nincs. Ha viszont álmodó akarsz lenni, akkor ne hagyd annyiban a dolgot, hanem ÁLMODJ NAGYOT, sőt nagyokat!

Na de a tehetség!

És mi van, ha én nem vagyok elég tehetséges? – kérdezheted. A válaszom: oktatói tapasztalataimból tudom, hogy szinte mindenki meg tud tanulni rajzolni egy olyan szinten, ami akár piacképes is tud lenni Más kérdés, hogy egy tehetségesebb embernek ez hamarabb sikerül. DE! Ismert művészek életét tanulmányozva arra jöttek rá okos emberek, hogy egyesek akik nem voltak über-tehetségesek, előrébb jutottak, mint néhány zseni. Miért? Mert míg a zsenik csak ültek a tehetségükön, addig a többiek apait-anyait beleadva küzdötték magukat a csúcsra. Szóval bárhol is tartasz, ugyanannyi az esélyed, mint bárki másnak! Feltéve ha hajlandó vagy TANULni!

Az a bizonyos plusz

Hogyan ölt mindez alakot? Nos, sem a kitűzött célok, sem a nagyokat álmodás, de még a tehetség sem jelentenek bármit is, ha nincs ott benned még egy fontos dolog: a KITARTÁS… Sokan nekilendülnek nagy hévvel, aztán 1-2 hónap után elhal a dolog. Feladják. De ha neked tényleg fontos valami, ha tényleg akarod, ha tényleg rádobban a szíved, akkor azért a tőled telhetőt meg is fogod tenni – nem adod fel, és eléred még a legmerészebb álmaidat is!

Megvannak ezek Benned?

– konkrét célok

– tanulni akarás

– kitartás

Ha IGEN, akkor jó helyen jársz!

Hidd el, Neked is menni fog...!

Habár anno egész nap csak masíroztam fel s alá, mégsem adtam fel az álmom, hogy egyrészt azt csináljam, amit szeretek, másrészt valami maradandót alkossak. Sok nehézség volt közben: felépíteni magam a nulláról, egyáltalán megtaláljam önmagam az alkotásban és az álmomnak éljek.

De sikerült! Ma azt csinálom, amit szeretek, és abból is élek meg amit szeretek! Neked miért ne sikerülne, miért lenne ez nálad másképpen? Miért ne valósítanád meg te is az álmaidat?

Varga Norbert vagyok, illusztrátor és számítógépes grafikus. Dizájn falfestés, airbrush festés, testfestés, logótervezés, kiadványszerkesztés, illusztrálás, képregénykészítés, művészeti rajz oktatás, tablókészítés… csak a lényegesebbek amikben benne voltam és vagyok és amikben rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, hogy mindezeket most megosszam Veled.

Szóval...

A grafikusok többsége nem profi szabadkézi rajzban, de te az lehetsz, feltéve ha komolyan gondolod. Sőt, ezzel komoly előnyt kovácsolhatsz magadnak, ha ezáltal kiemelkedsz a többiek közül!

Olyan lényeges dolgokat mutatok ebben be, amik ahhoz szükségesek, hogy elindulj a professzionalitás útján: az alapoktól vezetlek végig, miközben egy teljesen más szemléletmódot mutatok, mint amit az iskolában tanítottak.

Egy olyan módszert sajátítasz el, ami alapján én is dolgozom. Szóval, hidd el, bevált módszer. Nem én találtam ki, csak tovább alakítottam. Működik, ezt a sokéves tapasztalataim igazolják. Ja és az egészet játszva fogod velem megtanulni!

Jól hangzik? Neked nincs más dolgod, mint eldönteni: mit akarsz? Maradni a mostani helyzetedben vagy valóra váltani az álmodat? Álmodozó maradni vagy nagyokat álmodóvá válni? És egyáltalán: befogni a füledet vagy hallgatni a szíved dobbanására? Nos, hogy döntesz?

Ha tehát tenni akarsz az álmaid megvalósításáért, akkor lépj következő szintet!

Íme, az ajánlataim:

Karakter tervezés

1. rész

'Alapok' tanfolyam

 – 19 lecke

– 88 oldalas pdf

– 3 órányi videók

– extra fájlok

– házi feladatok

– korlátlan hozzáférés

29.990 Ft

19.990 Ft

Karakter tervezés

2. rész

'Felépítés' tanfolyam

 – 14 lecke

– 13 órányi videók

– extra fájlok

– házi feladatok

– korlátlan hozzáférés

29.990 Ft

19.990 Ft

Karakter tervezés

csomagban

1. és 2. részek

 – 33 lecke

– 88 oldalas pdf

– 16 órányi videók

– extra fájlok

– házi feladatok

– korlátlan hozzáférés

49.990 Ft

34.990 Ft

© 2022 Varga Norbert - Minden jog fenntartva

error: Kérlek, ne lopd el!