Megálmodtad a falfestményt, kigondoltad mit-hogyan, osztottál-szoroztál, végül neki állsz (vagy megrendeled). Hogy ezután mivel jár a festés, erről szól most ez a cikk.

 

Magad uram...

 

Amennyiben te magad fested meg a faladat, akkor az anyagokról is neked kel gondoskodni, festékekről, ecsetekről stb. Ha viszont megbízol egy szakembert a falfestéssel, akkor nyilván az anyagköltség nem téged terhel. De az előkészületekkel időt spórolhatsz meg, illetve pénzt is egyben. Másrészről pedig vannak sajnos olyan festők, akik a „körítéssel” nem foglalkoznak, aztán utána egy álló hétig takaríthatsz levezetésként. Nézzük hát, milyen előkészületeket érdemes megejteni a falfestés előtt.

 

Egy kis logisztika

 

Maga a falfestmény festés nemcsak arra a szűk helyre koncentrálódik, ahol maga a munka folyik, hanem kicsit több helyigénye van a folyamatnak. Ezért aztán szükséges némi helyet hagyni a fal előterében. Itt történik majd a festékek bekeverése, maguknak a festékeknek az elhelyezése is ide fog korlátozódni, hogy minél közelebb legyenek a falhoz, ahova felhasználjuk őket. Célszerű ezért a festendő fal előterében egy min. 1,5-2 méteres helyet felszabadítani a munkálatoknak. Ehhez pedig az „útban levő” bútorokat el kell mozdítani, arrébb tolni olyan helyre, ahol valószínűleg nem lesznek útban.

 

Csomagolósdi

 

A fal előtti sávot célszerű, sőt le is kell takarni valamivel, hogy a festékek arra csöppenjenek le, azt járkáljuk össze stb. Ehhez jó a létrázó fólia is, de én inkább a papírt részesítem előnyben. Kapható nagyáruházakban illetve festékboltokban tekercses kiszerelésben nátronpapír (csomagolópapír, annak is az erősebb változata), ami egy barnás színű papír, a hagyományos csomagoló anyagnál vastagabb, merevebb, ez tökéletesen alkalmas a fal előtt letakarni a padlót.
A másik, amit tudnék ajánlani, az a hullámpapír, szintén tekercses kivitelben. Igaz hogy valamivel drágábbak ezek, mint a fóliák, de jelen esetben jobbak is annál, praktikusabbak, könnyebben is kezelhetőbbek.
Ha tekercses papírt veszünk, akkor csak ki kell csévélni egy olyan hosszú csíkot, ami a festendő felületen még kb 1-1,5 méterrel tovább lóg mindkét irányban, majd az így lerakott papírt (vagy akár a fóliát is) rögzíteni kell a padlóhoz. Ezt legegyszerűbben papír ragasztószalaggal tudjuk megtenni, abból is ne a legerősebb ragasztófelületűt vegyük, mert az esetleg nyomot hagyhat a padlón a levételkor, és nem minden padlóra vethetünk be higítót, hogy levigye a ragacsot a festés után.

 

Letakarni mindent

 

A következő művelet előtt informálódni kell a festőtől, hogy a falfestmény festése közben fog-e fújni, azaz használni fog-e airbrush-t, „dekor” festékszóró pisztolyt? Azért kell ez az infó, mert amennyiben festékszórásra is sor kerül, akkor a munkák előtt le kell takarni a bútorokat legalább a festendő helyiségben. A festékszórás alkalmával ugyanis a festékszóró pisztolyból porlasztott festékszemcsék (pigmentek) kerülnek a levegőbe, amik szokásukhoz híven szépen leülepednek a környező bútorokon, tárgyakon por alakjában. Ettől nem kell megijedni, mert puha száraz törlőkendővel simán össze lehet takarítani, de miért dolgozzunk feleslegesen, ha nem muszáj. A bútorok letakarását a legvékonyabb fóliával meg lehet ejteni és akkor eggyel kevesebb takarítani valónk marad 🙂

 

Kitakarni amit lehet

 

Megesik, hogy a falfestményünk útjába kerül egy villanykapcsoló, konnektor, esetleg egy egész ajtó, ablak. Nos, ezeket is érdemes leragasztgatni, kitakarni. Nincs bosszantóbb a végén, mint vakargatni le a konnektorra rálógó festést, vigyázva, nehogy megcsússzon a kezünk és a falban kárt tegyünk. Sajnos sok festő nem figyel erre, éppen ezért tegyük meg mi ezeket az apró előkészületeket, és akkor azon túl, hogy kevesebb ideig tart a falfestmény festése, egyben időt spórolunk a kisebb volumenű takarítással.

Ezeket az előkészületeket amúgy természetesen nemcsak falfestmény rendelése előtt célszerű megtenni, hanem egy „sima” átfestés, lakásfelújítás előtt is – így sok gyötrelemtől kíméljük meg magunkat.

 

Szeretnél hasonló gyakorlatias tanácsokat, tippeket olvasni? Akkor nincs más dolgod, mint hogy:

kép: freepik.com

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..