Nagyon menő tud lenni egy falfestmény a faladon, de még mielőtt megrendelnéd a festést, nem árt tisztában lenni bizonyos tudnivalókkal, és megtenni a szükséges előkészületeket. Lássuk, mik is ezek!

 

Tájékozódj!

 

Kezdjük ott, hogy megszületett benned a gondolat, hogy kell a faladra valami, ami feldobja azt és el is határoztad megad, hogy ez a valami egy jóképű falfestmény lesz.

Ezek után két út áll előtted:

  1. te magad fested meg vagy
  2. megrendeled a festést.

Az első esethez sok hozzáfűzni valóm nincs, akkor csinálod és olyan ütemben, ahogy neked megfelelő, és legalább spórolsz a munkaköltségen

Ha viszont úgy rendeled meg a festést szakembertől, akkor érdemes alaposabban körülnézned, hogy kik csinálnak ilyet, és legfőképp milyen referenciákkal rendelkeznek. Sajnos vannak ui kevésbé jól „elsült” festések is, az egyik legbrutálisabb pl, amikor valaki egy kórház gyermekosztályára egy furamód félreérthető pózban levő ördögöt festett fel. (a szörnyű "alkotásról" itt írt a szuloklapja.hu - csak erős idegzetűeknek, illetve +18-as tartalom!) Az alkotó most lényegtelen, csak arra próbálok rávilágítani, hogy mindenképpen nézz utána az illetőnek, akivel dolgoztatni akarsz, nehogy a végén meglepetés érjen.

 

Számolj!

 

Ha magad kivitelezed a dolgot, akkor ahogy már említettem, a munkadíjon akár spórolhatsz is, viszont anyagköltséged attól még lesz. És van egy rossz hírem: ha szép falat szeretnél, ahhoz nem lesznek jók a régi iskolás temperafestékeid. Bár tény, hogy temperával is lehet falat festeni, a régi nagy mesterek egyik freskófestési technikája épp a tojástemperával való festés volt, mégis inkább nem javaslom, hogy ezzel kísérletezz. A falfestésre alkalmas festékek sokszor elég borsós áron kaphatók, és ha csak egy pöttyenetnyire is lesz szükséged egy adott színből, sajnos az egész tubussal meg kell venned. Szóval nem biztos hogy olcsóbban jössz ki.

A második verziónál, azaz hogy megfesteted a képet, akkor a festő munkadíjában már benne van az anyagköltség is, de nálam pl a terv elkészítéséért sem kell fizetned és a kiszállásért is csak akkor, ha a világ végén laksz (mondjuk ott még nem jártam). Amikor tehát a m² – árakat nézed, akkor kérdezz utána a „járulékos” költségeknek is. A legtutibb viszont az, ha kérsz egy előzetes árajánlatot. Persze ilyenkor, amikor pontos terv sincs még, csak úgy nagyjából szóban (kivéve, ha már egy meglevő képet kér vki a falára), akkor nehéz pontos árkalkulációt adni, de közelítő nagyságrendűt lehet kérni.

 

Olcsó húsnak…

 

… híg a leve! Ismered te is gondolom ezt a mondást, ami szinte közhely, de azért jobbára igaz is. Magyarán ha valaki nagyon olcsón vállalná el a falfestményedet, ott kezdj el gyanakodni, nehogy a végén még többe kerüljön, mintha amúgy a legdrágább ajánlatot választottad volna.

Márpedig könnyen megeshet, hogy egy annyira hozzá nem értő akár kárt is tehet a falban, illetve arról se feledkezzünk el, hogy vannak olyan falak, amiknek a minősége miatt alapból nem szabad elvállalni egy falfestmény felfestését, hanem csak miután egy szobafestővel rendbe rakatták a felületet.

Általában elmondható, hogy a falfestmények illetve mesefalak árai kb 20-25.000 Ft/m² –től kezdődnek, azaz ha valami egyszerűbb mintát szeretnél, például faltetoválást vagy nem olyan részletgazdag festményt, akkor kb az előbb említett árral számolhatsz, míg ha részletesebb, kidolgozottabb, élethű alkotást, akkor annak az ára is magasabb lesz.

Persze ha nagyobb felületet festetsz, akkor általában olcsóbbra jön ki arányosan 1 m², de mivel ez egy speciális munka és az anyagok költségei sem olcsók, ezért az ára is ehhez hasonlóan nem túl alacsony. Persze viszonyítás kérdése a dolog, hiszen ha azt nézzük, hogy egy mesefal festetésével mekkora örömöt fogsz okozni a gyermekeidnek…

 

Legközelebbi részben a festés előkészületeire fogok kitérni, addig is ha szakmai tanácsadásra van szükséged, keress meg bátran!

Hogy le ne maradj a következő írásaimról:

kép: freepik.com

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..