Illusztrációk készítése

Kisiskolásként sokszor „tiltottak” a képes könyvektől, képregényektől, mondván, hogy azok nem segítik elő egy gyerek képzelőerejének fejlődését stb stb. Ma erről az a véleményem, hogy a képeknek, képes könyveknek megvan a helyük egy ember (legyen az gyerek vagy felnőtt) életében, sőt az igényes kiadványoknak a hasznossága sem lehet kérdéses.

Azért dolgozom, hogy vizuális élményt adjak, valami pluszt, valami többletet, ami akár egy „wow” hatást is ki tud váltani az emberből, na meg persze azért is csinálom, mert nagyon szeretem csinálni 🙂

Mire számíts...

Az illusztrációkat mindig a megrendelő egyéni igényeire szabva készítem el, nem dolgozom sablonkészletekből, vagy képügynökségek képeiből. A megrendelő a saját rajzaimat fogja megkapni, és a készítés folyamatát is végig tudja követni a vázlattól egészen a kész rajzokig.

Mivel ma már elvárt dolog a digitalizáltság, ezért a rajzaim nagy hányada is digitálisan készülnek. Természetesen ha olyan kérés merül fel, hogy hagyományos papír alapú rajzokat készítsek, ez is megoldható.

Egy-egy illusztráció elkészítése a néhány perctől egészen a 3-4 napig is terjedhet attól függően, milyen stílust kidolgozottsági fokú képeket rendelnek tőlem, erről mindig érdemes előre tájékozódni nálam, illetve időben megkeresni.

 

Kedvenc stílusaim, témáim

- meseillusztrációk
- ifjúsági könyv-illusztrációk
- realisztikus, komolyabb illusztrációk
- gyerek-képregények
- karikatúrák, vicces képek
- kifestők, színezők, labirintusok
- karakter-rajzok
- keresztény témájú illusztrációk
- multikolor színes illusztrációk
- noir style, fekete-fehér illusztrációk

 

Illusztráció rendelése

- igényfelmérés

Miután beérkezik hozzám egy megkeresés telefonon, email-en vagy a weboldalmon keresztül, első körben kérek egy részletes leírást a megrendelőtől, hogy:
- milyen kiadványról van szó, amihez kell rajzolnom (karakterek, keretsztori),
- milyen stílusú rajzok kellenek (gyerek, komolyabb, vicces stb),
- hány darab rajzról beszélünk,
- mik a rajzok paraméterei (méret),
- mi az elkészülésük határideje,
- és nem legutolsó sorban, hogy mi a célja a rajzokkal, azaz milyen jogokat akar megvásárolni a rajzokkal együtt?

Ezeket a kérdéseket amúgy megtalálod erre a linkre kattintva is.

 

- szerződéskötés

Minden egyes megrendelés esetén még a munka kezdete előtt szerződést kötök az adott megrendelővel. Erre jogász által megírt szerződés áll rendelkezésre, amelyet annyiban módosíthatunk, hogy a rajzok db-számára, típusára, méretére, a határidőre vonatkozó irányelveket belevesszük a szerződésbe. Más által készített szerződést nem áll módomban aláírni.

Több esetben is felmerült egy-egy megrendelés kapcsán, hogy rajzoljak próbarajzokat. Ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy a weboldalamra kitett referenciáim kellő támpontot adnak, melyek azok a stílusok, amikkel lehet keresni engem, illetve mi az a színvonal, amit tudok nyújtani a rajzaimban. Ennélfogva próbarajzot csak extrém esetben készítek, és a visszaélések végett ezt is lepapírozzuk.

A szerződés megkötése után az előre közösen megállapított végösszeg felét kérem előlegként átutalni, míg a fennmaradó összeget a rajzok átadásakor rendezzük.

Illusztrációk készítésének a menete

- mintarajzok

Miután a papírmunkán túl vagyunk, elkészítek 1-2 mintarajzot az igényfelmérés során kapott információk alapján, majd miután a megrendelő „leokézta” ezeket, akkor következnek a vázlatrajzok megrajzolása.

- vázlatrajzok

A vázlatrajzok fekete-fehér vonalas rajzok, amiken természetesen lehet módosítani, díjmentesen 2-szer van erre lehetőség. Azért ez a limit, hogy a munka tudjon haladni megfelelő ütemben, és ne azzal teljen az idő, hogy pl 2 naponta érkezik hozzám egy módosítási kérelem. Nyilván többször és később is van mód a változtatásra felár ellenében.

- végleges rajzok

A vázlatrajzok elfogadása után a rajzokat kidolgozom, szükség szerint kontúrozom illetve színezem, vagy csak egyszerűen túnosozom, attól függően, mi az igény.
Miután elkészültek a rajzok, és a megrendelő elfogadta őket, kérem a végösszeg 2. felét átutalni a számlaszámomra, majd a pénz megérkezését követően küldöm át a végleges rajzokat.

- rajzok átadása

A kész rajzokat digitálisan adom át a megrendelőnek. Ez email-en szokott történni, de igény szerint díjmentesen lemezre írva vagy pendrive-on is át tudom adni, utóbbiakat postai úton vagy futárszolgálattal.

Ez is fontos lehet...

- Mivel folyamatosan vannak megrendeléseim, így nem biztos, hogy azonnal eleget tudok tenni a felkérésednek. Ezért érdemes még időben megkeresned a projekteddel, főleg mert a rajzok elkészítése sem megy minden esetben azonnal, szóval a rendelésedet nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni. Azokat a munkákat általában nem is szoktam elvállalni, ahol túl kevésnek érzem az időt a kivitelezésre.

árlista

webre, online felületekre:
egyszerűbb „szóló” rajzok: 5.000 Ft-tól
facebook kampányhoz 1-2 alakos rajzok: 7.000 Ft-tól
egyedi ikonok, piktogramok (vektoros) : 2.000 Ft/db-tól
weboldalra vektoros figurák: 9.000 Ft-tól

Nyomtatott kiadványokhoz:
kisebb rajzok: 5.000 Ft-tól
egészoldalas fekete-fehér illusztráció: 15.000 Ft-tól
egészoldalas színes illusztráció: 25.000 Ft-tól

"Online" borító:
e-book borító: 9.000 Ft-tól

"Nyomtatott" borító:
újságborító: 20.000 Ft-tól
könyvborító 1. (fotókból szerkesztett): 50.000 Ft-tól
könyvborító 2. (rajzolt/festett): 90.000 Ft-tól

Az ár minden borító esetében tartalmazza a fedlap és a hátlap tipográfiáját (szövegek, feliratok), nem tartalmazza a hátlapra esetlegesen kerülő grafikák díját.

Minden az árlistában szereplő tétel esetében az ár tartalmaz 2-szeri ingyenes módosítást a vázlaton, ennél többszöri módosítás a vázlaton + 5.000 Ft feláras. A már kontúrozott és/vagy színezett rajzok esetében 1-szeri ingyenes módosításra van lehetőség, minden további módosítás +10.000 Ft feláras.

A feltüntetett árak mind bruttó árakként értendőek.

Galéria

 

 

 

Az ezen az oldalon megjelenített összes rajz is természetesen a saját alkotásaim, azok engedély nélküli letöltése, felhasználása lopásnak minősül... akkor már inkább írj nekem, hogy szeretnéd használni valamelyiket, szerintem meg tudjuk oldani a dolgot, semmint hogy lopj. Köszi!

Ide kapcsolódó blogbejegyzéseim