Állást keresel? Így tűnj ki a tömegből! 1. rész

Olvasási idő 4 perc

Néhány évtizede még általános volt egyazon munkahelyről nyugdíjba menni, de mára ez megváltozott: gyakoribbak az „állásváltások”, és ezzel együtt nagyobb a verseny az munkaerőpiacon. A régebben word-be csak begépelt önéletrajzok felett eljárt az idő, ma már több kell ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk. Na de akkor milyen önéletrajzot ma küldeni?

 

Önéletrajzok fejlődése

 

Hazánkban kb az 1980-as években jelentek meg a hagyományos vagy más néven „amerikai-típusú” önéletrajzok, kiszorítva a korábbi „esszé-típusú” önéletrajzokat. Nagy hátránya volt ennek az új típusnak, hogy az ember személyisége nem jött át ezekben. Ez az új táblázatos forma nagyon rideggé tette az önéletrajzot, a pusztán az évszámok mellé rendelt pár szavas irományból nem lehetett megismerni a pályázót.

Ez tette szükségessé, hogy az önéletrajzok mellé ún. kísérő/motivációs levelet kezdtek írni a pályázók, amiben némileg személyesebbé tehették a kommunikációt. Ez nagyjából az 1990-es évektől terjedt el, amikor a tömeges álláskeresésekkel az addigi állás-pályázatok túl egysíkúvá váltak. Ezzel a struktúráltabb önéletrajzzal a munkaadót is már név szerint meg lehetett szólítani, ám volt egy szigorú szerkezete, amit ajánlott volt betartani (nyitó, középső és záró bekezdés), és amivel kissé nehézkessé is vált ez a típus.

Aztán a ’90-es évek „elmúltával” a 2000-es évektől az Internet egyre nagyobb szerepvállalásával az önéletrajz-típusok is átalakultak. Bár sokan megrekedtek a lezárt borítékokban kiküldött önéletrajzok világában, a posta szerepét azonban átvették az e-mailben küldött pályázatok, a digitális világ a munkaerőpiacra is rátette a kezét.

Ugyanakkor az email-ekben elküldött jelentkezések sok esetben még a hagyományos táblázatos típusú önéletrajzokra hasonlítottak, azokból viszont volt bőven. Szükségessé vált, hogy előtérbe kerüljön a találékonyság, a kreativitás, amivel ki lehet emelkedni a tömegből. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen egy HR-es naponta több tucat önéletrajzot átnyálazva csak azokra tud visszaemlékezni, amik valamilyen formában megragadták a figyelmét, kitűntek a tömegből.

 

Vizualitás az álláskeresésben

 

És akkor itt meg is érkeztünk a mai trendekhez, ami a legalapvetőbb érzékelésünkre, a látásra appellál. A vizualitás megjelenése az önéletrajzokban új síkra emelte azokat, a képi megjelenítéssel és a kreativitás bevonásával új verseny alakult ki az állásokat megpályázók között: minél ötletesebb dizájnú önéletrajzzal hívják fel a munkaadók figyelmét. Ezek az újabb típusú önéletrajzok az ún. infografikákra épülnek, azaz a korábbi táblázatos forma most képi formában éledt újjá, az addigi rideg felsorolásos jellegnek színt kölcsönöznek a változatos dizájnok, a képek, ikonok megjelenése.

Hátránya ennek a fajta önéletrajznak ugyanakkor, hogy az elkészítéséhez grafikai programok ismerete szükségeltetik, ezek a programok pedig nem mindegyik háztartás polcain vannak ott alapból, illetve keményen fizetősek is.

 

A Te lehetőségeid

 

Alternatív megoldások viszont vannak, egyrészt léteznek ingyenes önéletrajz generáló weboldalak, másrészt meg is lehet bízni grafikust egy egyedi önéletrajz-grafika elkészítésével. Előzőnek az előnye az ingyenessége, hátránya hogy valószínű más is rátalál egy ilyen oldalra és akkor az önéletrajzunk már nem is egyedi.

A grafikussal való elkészítés hátránya hogy pénzbe kerül, előnye viszont az egyedisége, hiszen kevés az esélye annak, hogy más is ugyanolyan dizájnú infografika-önéletrajzot küldjön ki a munkaadóknak.

De bármelyik megoldást is válaszd, érdemes először vázlatot készítened, egy skiccet, amire felírod azokat a mérföldköveket, illetve fontosabb állomásokat az életedben, amik érdekelhetik a leendő munkaadódat. Ezek mellett a képességeidre is kíváncsi lesz, ezeket is írd le, illetve ha bármilyen fontos dolog eszedbe jut, ami felkeltheti a másik oldal figyelmét irántad, azokat is egyezd fel. Ha ingyenes weboldalon készíted el az önéletrajzodat, akkor ez a skicc lesz a mintád, illetve ha grafikust bízol meg, akkor ezt a skiccet küldöd át neki, hogy azt „megdizájnolja”.

 

Folyt.köv.

 

Hogy hogyan történik egy ilyen infografika készítése, azt már egy másik írásban fogom közzé tenni.

A következő részekben továbbá adok tippeket olyan ingyenes oldalakra, ahol önéletrajzot csinálhatsz akár Te magad is, illetve kitérek ezek buktatóira és előnyeire is. Továbbá mutatok nagyon tetszetős infografikákat, amiket grafikussal, így akár velem is elkészíttethetsz.

 

Ne felejts el feliratkozni a hírlevelemre, hogy minden újdonságról időben értesülj!

Addig is szép napot!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..