Bármit is festünk, színekkel dolgozunk. Színekkel, amik jelentéssel bírnak és olyan többlet információkat hordoznak, amik hatással vannak ránk. Nézzük, vajon mikről beszélnek a színek?

 

Színek fajtái

 

Mielőtt rátérünk a színek jelentéseire, tekintsük át, hogy milyen színekről is beszélünk, azaz milyen színfajták léteznek.

 

Alapszínek

 

Az alapszínek azokat a színeket jelentik, amiket más színekből nem lehet kikeverni, ezek pedig: a vörös (piros), a sárga és a kék. Ez azt is jelenti, hogy az összes többi szín ezeknek a különböző arányú keverékeiből kikeverhető.

 

Másodlagos színek

 

Azok a színek tartoznak ide, amik 2 alapszín egyenlő arányú keverékéből jönnek létre, azaz:

kékből + sárgából = zöld szín,

vörösből + sárgából = narancs,

vörösből + kékből = lila (ibolya) szín.

 

Harmadlagos színek

 

Egy alapszín és egy másodlagos szín keverékéből jönnek létre. Például:

vörösből + narancsból = vöröses narancs,

sárgából + narancsból = sárgás narancs,

sárgából + zöldből = sárgás zöld,

kékből + zöldből = kékes zöld,

vörösből + lilából = vöröses lila,

kékből + lilából = kékes lila.

 

Semleges színek

 

Ide tartoznak a fekete, és a fehér színek. Általában sötétítésre vagy tompításra használjuk őket, de csak csínján bánjunk velük, érdemes mindig először próbakeverést végezni, mielőtt egy nagyobb mennyiséget kikeverünk.

 

Komplex színek

 

Az összes többi színt foglalják magukban, azaz azoknak a színeknek végtelen számú árnyalatait, amik egymásból keverhetőek ki, kezdve a narancssárgáktól a barnák rengeteg változatáig.

 

Beszélő színek

 

Ha most tervezed leendő falfestményed színösszeállítását vagy éppen a szobád színein gondolkozol, akkor érdemes tisztában lenned a színek hatásaival, azaz hogy egyes színek felvidítanak, mások inkább lehangoltabbá tesznek, vagy vannak amik megnyugtatnak, ellazítanak szemben azokkal, amik felturbózzák az energiáidat.

Vörös

Izgalomba hoz, figyelemfelkeltő hatású, tettre késztető szín, már-már agresszív hatású, nem éppen az az ellazító típus. A szerelem, a szenvedély, izgatottság színe, ugyanakkor figyelemfelkeltő hatása is van, veszélyt is jelent.

Kék

Hidegséget, rideg hangulatot áraszt, de méltóságteljes is, megbízhatóságot jelentő szín. A sikert, komolyságot, nyugalmat, erőt is szimbolizálják vele.

Sárga

Vidám szín, olyan hatást kelt pl egy szoba falán, mintha napfénnyel lenne tele a helyiség, ragyogó és frissítő hatású. A kíváncsiság, játékosság, vidámság, szórakozás színe.

Lila

Kihívó szín, de elegáns is egyben, luxust, álmodozást, bizonytalanságot fejez ki, ugyanakkor nosztalgikus hatású is.

Narancs

Barátságos hatású, biztonságot jelent, megnyugtató hatású (főleg a pasztellesebb változatai). Erősebb tónusai az erőt, dominanciát, energiát, jelentik, de kreativitást is kifejez, ahogyan szórakozást, fiatalságot is sugároz.

Zöld

A természetet idézi, életet, egészséget, harmóniát, de a minőséget, a pénzt is szimbolizálja, halványabb verziói megnyugtatóak.

Rózsaszín

A lágyság, édesség, ártatlanság sugárzik belőle, a gyengédség vagy éppen a fiatalság.

Fehér

Egyszerűség, tisztaság jelképe, az érintetlenséget jelenti.

Fekete

Amellett hogy a sötétséget, súlyosat, nehezet jelent, az eleganciát és a drágaságot is jelenti.

Természetesen mindegyik szín hatása attól is függ, hogy egy erősebb tónust alkalmazunk belőle vagy egy pasztellesebb, visszafogottabb árnyalatot.

 

Hogy semmiről le ne maradj:

 

kép: freepik.com

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..