Mi az a falfestmény?

A falak festésének története a legösibb korokra vezethetö vissza: már elödeink is elöszeretettel pingálták a falaikat, nem kevés sikerrel. A régmúlt korok művészei legtöbbször freskóik által hagytak maguk után maradandót, míg manapság a "szárazfestészeti" technikák az elterjedtek, amiket mint dekorációs falfestést szokás emlegetni. A mai falfestészetnek lényege: olyan modern festékekkel érünk el vizuális élményt a falakon, amelyek a kor igényeinek a legmesszemenőbbig megfelelnek (nem mérgezőek, tisztíthatóak stb.).

Falfestmények bárhova kerülhetnek, legyen az egy gyerekszoba, nappali, iroda, üzlethelyiség, de akár kültérre is lehet festeni pl reklám céljából. De akármelyik helyiséget is vesszük, mindegyik hangulatát nagymértékben javítja egy odaillö kép felfestése. Sőt, ma már szinte követelménynek is számít, hogy a falak ne maradjanak üresen, az irodahelyiségektől kezdve a játszóházakon keresztül egészen a bisztrókig alig találni olyant közülük, ahol a falakat ne díszítenék falfestmények.

 

Falmatrica vagy falfestmény?

Az utóbbi pár évben nagy divatja lett a különböző falmatricáknak. Ezek tulajdonképpen olyan vékony fóliákból kivágott matricák, amiket rá lehet ragasztani szinte mindegyik falfelületre, és ha éppen már meguntuk őket, akkor (szerencsés esetben) a vakolat sérülése nélkül is vissza szedhetőek. Nagyon praktikusak az ilyen matricák pl a gyerekszobákba, ahol néhány éven belül cserére szorulnak.

Vannak ugyanakkor olyan falak, ahol nem lehet falmatricákat használni, főként azért, mert a falmatricák többsége egyszínű fóliából kivágott dekorációs elem. Tehát a multi-color képek esetében, ahol megannyi szín árnyalatát szeretnénk viszont látni a falon, a legjobb megoldás a falfestmény megrendelése.

Hogy milyen széles a lehetőségek köre a falfestmények esetében? Elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen fénykép minőségben tudunk festeni, és a rendelkezésre álló festékek köre is igen széles. A festékek ugyanis a legkülönfélébb színárnyalatokban kaphatóak ma már, így végső soron nincs az a szín, amit ne tudnánk a falon is megjeleníteni és mivel az egyes színek egymással korlátlanul elegyíthetőek, így aztán a legfinomabb árnyalatok kikeverése sem jelent gondot.

 

A festés menete

Kétféle típusú megkeresés szokott hozzám befutni:

  1. konkrét ötlettel, elképzeléssel keresnek meg,
  2. vagy rám bízzák a tervezést, az ötletelést.

Mindegyik esetben egy "helyszíni szemlével" kezdek, mely során felmérem a helyiséget, a festendő falakat, megbeszéljük a lehetőségeket, ha vannak egyéb extra igények, akkor azokat is egyeztetjük stb. (egyes esetekben a helyiségről, a falakról készült fotók is jók lehetnek kiindulásnak) Ezek után az egyeztetések alapján elkészítem a látványterv(ek)et, amiket újra átbeszélünk a Megrendelőkkel, majd így elkészül a végső látványterv, ami már minden igénynek megfelel, és ez már "mehet is fel" a falra.

Hogy meddig tart egy fal festése, azt így előre nem lehet pontosan meghatározni, nagyban függ a felfestendő képtől, hogy mennyire aprólékos, hány alakot kell festeni, mennyi színárnyalatot kell felvinni stb. Amennyiben rövidebb határidővel kell megcsinálni a falfestést, az is megoldható, hiszen szakképzett művész kollégák bevonásával a kivitelezési időt is le tudjuk rövidíteni, mindezt a minőség megtartása mellett.

Iratkozz fel az értesítéseimre:

Feliratkozom